Om 8 u opgestaan, onze gastvrouw was er al met ons ontbijt, uitgebreid en lekker.
Om 9u vertrokken voor een tochtje dat, volgens Miet, zo'n 50 kms zou bedragen !!!
Lekker naar beneden "geraasd" en nog bij het bureau voor Toerisme, gehuisvest in "De Mote" langs gegaan om extra documentatie over de streek.
De Hoge Mote (uitgebreid bezoek gemaakt de volgende dag) |
Geen knooppunten maar volgende reisweg (uit Miet's stratenboeken) :
Broekstraat - naar Kruisstr. - schuin R oversteken --> Fiertelmeersstr. - over viervaks - nog Fiertelmeersstr. - L Noordstr. - L stukje Kapellestraat :
Hier was onze eerste stop bij de
Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-39 na de pestepidemie van 1635-36, bevond zich iets meer Zuid-waarts, op de hoek met de Molekensstraat. De nieuwe neogotische bedevaartkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus, werd gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Ingewijd in 1892 één jaar na de eerstesteenlegging. Gerestaureerd in 1968.
De kapel is gelegen op een verhevenheid met bidbanken aan weerszij van het middenpad met trap aangebracht in 1948 afgezoomd door lindendreefje en omgeven door beukenhaag en omringd door bakstenen ommegangkapelletjes met witstenen reliëfs met veertien kruiswegstaties van 1984 afkomstig van een klooster in Ramegnies-Chin.
We hadden een leuke, en informatieve babbel met enkele mannen die de kapel en het pleintje ervoor aan het opruimen waren, na de "noveen"
Op volgende website is er nog wat meer informatie
http://www.bedevaartweb.com/databank/belgie/ronse.htm
http://www.bedevaartweb.com/databank/belgie/ronse.htm
Daarna ging het verder via :
R Bierlinckstr. - 14 - L mee nog bierlinckstr. - R mee Mussenstr. - over Steenweg op Berchem --> Steenweg op Rozenaken - rechtdoor of met boog R Folderstr. - L Somereystr. - 90° L - oversteken en R Chaussée de Renaix volgen - over de Rue de l'abatoir - R Rue des Chapelles - oversteken --> Rue Guerissart --> 13 - versmalt rechtdoor --> Rue du Croix Rouge tot
AMOUGIES
De kerk van Amougies |
Rue de l'Eglise - L Rue Buret - L Bas-Rejet – 90 - L - 90° R - 26 - op einde R --> Chemin des Carnois (eerst Haut-Chemin) --> Rue de la Feuillerie - 25 - tot CELLES
gepicknickt langs de Schelde |
er was een prachtige promenade aangelegd |
De Brug gezien van de stadskant |
Een beetje geschiedenis over Doornik :
Op de plaats waar de heerbaan Boulogne-Bavai de Schelde kruiste, legden de Romeinen een castellum aan dat Turnacum werd genoemd. Zo behoort Doornik, met Tongeren, tot de oudste steden van België. Na de invallen van de Franken vestigden de Salische Franken zich te Doornik en maakten er hun hoofdstad van. Hier werd in 465 Chlodovech, Clovis, geboren en van hieruit ging deze op veroveringstochten naar het zuiden. Doornik kreeg in de 6de eeuw een bisschop. Na de invallen van de Noormannen begon de bloei van de stad. Doornik was sedert 1187 een vrijstad van Frankrijk en werd door keizer Karel V bij de Nederlanden gevoegd. De aanwezigheid van kalksteen deed de steenhouwerij, vooral grafstenen, bloeien; voorts was er lakennijverheid. Doornik was lid van de Vlaamse Hanze en van de Hanze der XVII Steden. In de 15de eeuw werden de wandtapijten wereldberoemd. In de 16de eeuw verbreidde zich hier het calvinisme, en Alexander Farnese kreeg in 1581 opdracht de stad te veroveren. Zij werd toen verdedigd door Christine de Lalaing (standbeeld op de Grote Markt)
Doornik is steeds een belangrijk cultureel en religieus centrum geweest. Van hieruit ver- spreidden zich de Schelderomaanse en de Scheldegotische bouwstijlen in Vlaanderen en Kerkelijke bouwkunst
De Lakenhalle op de markt |
Achter het standbeeld van Christine de Lalaing de Saint-Quentin kerk |
De kathedraal is met haar 134 meter lengte een van de grootste kerken van Belgie. Architectonisch gezien is het één van de belangrijkste gebouwen van België, een baanbrekende romaanse voorloper met tal van elementen die in de gotiek hoogtij zouden vieren. Nadien is men er nergens in geslaagd om het harmonieuze beeld met de vijf even hoge torens te evenaren.
Na een storm eind jaren negentig is de stabiliteit van dit enorme bouwwerk in gevaar gekomen, en werden stabilisatiewerken noodzakelijk. Hierdoor kan op dit ogenblik slechts een klein deel van de kathedraal bezocht worden.De kathedraal is jammer genoeg sedert vele jaren, en voor nog vele jaren in de toekomst, een echte bouwwerf, de restauratie schijnt uitzichtloos.
Een modern beeld van Pater Damiaan |
Er was een expositie van een hedendaagse kunstenares
Voor de kathedraal een sculptuur van Marcel Wolfers "Sint-Lucas tekent OLV",
naar het schilderij van Rogier van der Weyden
De weg terug hebben we geprobeerd wat in te korten, maar zonder veel succes.
We fietsten langs de dorpen Rumillies, Havinnes, Beclers, Grandmetz, Moustier, Frasnes-lez-Anvaing.
In Saint Sauveur hebben we dan de grote baan (N 60) gevolgd rechtstreeks terug naar Ronse, waar we om 20u15 op de markt zijn aangekomen.
We hebben er nog lekker gegeten in "De Acte"
Inmiddels was het heel hard beginnen regenen.
De "klim" naar ons logies (ik heb weer het steilste stuk te voet moeten doen) was nog moeilijker . Om 22u zijn aangekomen.
Onze kilometerstand toonde 94 kms
Wel eventjes een probleem om het hekken open te krijgen. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten