woensdag 27 juli 2011

Woensdag 27 Juli 2011 : Ronse & het Muziekbos

Gezien onze zware tocht naar Doornik gisteren,  hebben we unaniem besloten de geplande tocht naar Ath & Beloeil, (te ver & te veel kilometers) af te lassen en Ronse en de omgeving te verkennen.
Na het ontbijt, wat kariger dan gisteren, zijn we wat gezapiger afgedaald naar het centrum.
Het weer was betrekkelijk goed, maar niet echt warm.
Onderweg hebben we even halt gehouden aan het kruispunt met Fiertelmeers om de muurschildering "De wielermuur van Ronse" te bewonderen. Dit is een aandenken aan de wereldkampioenschappen wielrennen van 1963 en 1988", en werd geschilderd door J. Peeters in 1988.






















Onze volgende stop was de Mote, waar behalve het Toerismebureau  ook het Museum voor Textiel   of "MUST"  gevestigd is.

Binnenkoer van de Mote.
Achterkant van De Mote


Uitleg & demonstratie op een
handweefgetouw.
Het was een bijzonder interessant bezoek,
want het museum is in een fabriek
waar de machines nog werken.
Wij hadden ook een heel goede gids.






Het Jacquardgetouw
De twijnmolen (bovenste foto)
Het Epinglee-getouw (voor kettingfluweel)






Ons volgende bezoek was aan de Sint-Hermeskerk.
Vroeger heette deze kerk collegiale Sint-Pieters en Sint-hermeskerk.  
Het huidige gebouw is grotendeels laatgotisch, in Ledische zandsteen.
De westertoren springt het meest in het oog. Deze werd gebouwd in 1425-1426. 
De torenspits dateert uit 1896. 
De H. Hermes  wordt aanroepen tegen zenuw- en geestesziekten.


Maar het was vooral de Crypte, die ons interesseerde.
Deze crypte is een vrijwel uniek monument. 
Van de oorspronkelijke Romaanse crypte staan sommige muren nog steeds overeind. 
Zij zijn opgebouwd uit blokken bruingrijze ijzerzandsteen. In deze muren ziet men de typische rondbogige venstertjes, de beide originele toegangsdeuren vanuit de bovenkerk (thans dichtgemetseld), de 3 nissen van de 'confessio' in het midden van de achterwand en vooral de twee zijkamertjes die als badkamer voor de pelgrims fungeerden. Daar werden de zieken gebaad terwijl in de aanpalende zijkapellen een 'badmis' gecelebreerd werd. Eveneens Romaans zijn 15 van de 24 originele zuilen. Het zijn monolieten die een typisch Romaans kubus- of teerlingkapiteel dragen.
Van de gewelven zijn enkel een paar vlakken in de noordelijke kruisbeuk bewaard. De rest stortte in toen de vieringtoren in 1267 naar beneden kwam. De gerestaureerde gewelven werden in baksteen en met de typische vroeggotische spitsbogen opgetrokken. De zuilen bestaan uit trommels, afgedekt met bladkapitelen.
Het kooreinde is een laatgotische uitbreiding uit 1511-1526. De muren zijn in baksteen of in hergebruikt afbraakmateriaal van het Romaanse koor. De brede vensters zijn spitsbogig aan de binnenkant maar afgerond aan de buitenkant, zoals een deel van de gewelfbogen in Avesnesteen, waarvan de sluitstenen versierd zijn met religieuze of profane motieven. Ook uit die tijd dateert de grote kapel aan de zuidzijde van het koor, waar nu een aantal archeologische vondsten opgesteld staan. Elders staat Romaanse gebeeldhouwde kapitelen en vondsten uit de Romeinse, Merovingische en Karolingische tijd.
De bezoeker krijgt niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis van de crypte, maar ook van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.
Er waren bvb omwandelingen, een voochristelijk ritueel van de magische cirkel, duiveluitdrijvingen, waterrituelen enz...


http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_psychiatrie





Op volgende website vindt U meer uitleg over de Sint-Hermescultus en de Fiertelommegang een traditionele ommegang met de relieken van Sint-Hermes rond de stad, ter vrijwaring voor de Ronsenaars van geesteskwalen. 


De relieken van Sint-Hermes worden nu in de kerk zelf bewaard.



In de kerk had er ook een huwelijk plaats.



Na ons stadsbezoek zijn we naar het Muziekbos gefietst, langs de 
Kapel van OLV van Lorette
De kapel dateert uit 1674 en vinden we in de IJsmolenstraat aan de voet van de Kanarieberg.
De Heilige Lorette dateert van 1296. In Ronse werd ze aanbeden in de 17de eeuw. 
Ze wordt aanbeden tegen mishandelingen en barbaarse daden.




















Wij zijn echter niet tot aan de Geuzentoren geweest, daar we er niet met de fiets naartoe konden.
Ik wil u echter de informatie niet onthouden




Aansluitend zijn we nog richting Nederbrakel gefietst, met een stop in Zegelsem.




maar wat later kwamen  kwamen er dreigende donderwolken opzetten, en gezien het late uur zijn we aan knooppunt 48 naar Ronse terug gekeerd. Toch nog eventjes halt gemaakt bij Louise-Marie


Op de markt hebben we eerst het terras van de mooie Brasserie Harmonie uitgeprobeerd.




De bouw van Brasserie Harmonie dateert van kort na 1900.
Tussen 1900 en 1905 vatte de toenmalige Cercle Liberal met de bouw aan van het café en de bijhorende zaal, die nu de gesloten stadsfeestzaal is. De leden van de Cercle Liberal keken op geen cent en wilden aan de Ronsenaars laten zien dat ze 'savoir vivre' hadden en kenden.
De textielbarons hadden geld en investeerden dan ook in het mooiste café van de Grote Markt. Voor het interieur kozen ze taferelen in geglazuurde tegels. Ze stellen drie grote jachttaferelen voor. Verder zijn er nog twee tafereeltjes rond wat nu de bibliotheek is. In de hoek boven de toog merk je een vogel in faënce die deel uitmaakt van de jachttaferelen. De ontwerpen zijn uitgevoerd door Bosch Frères uit La Louvière, in die tijd het Belgische centrum van de geglazuurde tegels. Aan het interieur is sinds de opening van Brasserie Harmonie nauwelijks of niets veranderd.








Daarna hebben we nog lekker chinees gegeten in de "Dragon d'Or"  vooraleer opnieuw de klim aan te vangen naar ons kasteel.
Een heel geslaagde dag, en maar 50 kms gefietst !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten